Svadbene torte

Svadbene torte – Top 5 neobičnih  i po malo ludih torti !

Svadbene torte su nezaobilazni deo svakog venčanja, nešto bez čega ni jedna svadba, venčanje ne može da prođe.

Tokom godina mladenačke ili svadbene torte postala su prava umetnička dela…

Svadbene torte su zvezde večeri na venčanju…

Svadbenoj torti se posvećuje posebna pažnja i u centru svega je dok se iznosi pred mladence. Obično je prati i drugačija muzika, neretko uz nju idu i trubači.

Najveseliji deo venčanja je period svadbe kada se iznosi torta, zbog toga svadbena torta mora biti lepa, elegantna i zanosna. Ali, mora biti i ukusna, jer bez toga, ipak, lepota joj neće pomoći kad gosti sutradan, uz kaficu, budu pričali o Vašem svadbenom veselju…

Svadbena torta ,, NEOBIČNA ” DA ili ipak NE???

Sigurno većina mladenaca pridaje veliku pažnju odabiru torte, odnosno njenom izgledu kako bi se uklapala sa venčanicom ili detaljima u enterijeru, naravno pored izgleda jedan od najbitnijih faktora je ukus.

Velika većina će se odlučiti za tradicionalni odabir klasičnio belih lepo dekorisanih i veoma ukusnih torti, ali možda bi neko i korak dalje…

Izgleda da su neki mladenci imali hrabrosti i smelosti, otišli su korak dalje tako da su na svom venčenju prestavili svoju neobičnu ideju ( totru), da li se Vama sviđaju ovakve ideje ili ipak mislite da su otišli predaleko?

Našim posetiocima prestavićemo po malo neobične torte možda se nekim budućim mladencima dopadne ova ideja.

SVADBENA TORTA TOP 5
SVADBENA TORTA TOP 5
SVADBENA TORTA TOP 4
SVADBENA TORTA TOP 4
SVADBENA TORTA TOP 3
SVADBENA TORTA TOP 3
SVADBENA TORTA TOP 2
SVADBENA TORTA TOP 2
SVADBENA TORTA TOP 1
SVADBENA TORTA TOP 1

Svadbene torte – Istorijat

Istorija svadbene torte zauzima posebno mesto kada je o venčanjima reč, a svadbeni kolač ili torta korene vuku još iz Starog Rima. Nekada se kolač lomio iznad mladine glave, a mladoženja bi deo tog kolača morao da pojede.

Istorija svedoči da je lomljenje kolača simbolično predstavljalo početak dominacije muškarca nad ženom u braku. Međutim, legenda kaže da je klasična bela trospratna svadbena torta prvi put napravljena u Londonu. Okrugli oblik tih kolača – preteče današnjih svadbenih torti, simbolizuje nebesku zaštitu supružnika.

U 17. veku pojavile su se torte „na sprat“ sa delovima koji se slojevito dižu ili preklapaju označavajući neku vrstu stepeništa kojim će bračni život ići uvek napred.

Svadbena torta slična ovoj kakvu danas poznajemo nastala je u Francuskoj, početkom 17.veka, kada je jedan francuski kuvar došao na ideju kako da ovaj običaj slaganja kolača jedan na drugi učini stabilnim i tako su nastale drvene tacne na koje su stavljani kolači, a koji su činili celinu.

Prva svadbena torta obojena u belo, bila je torta spremljena za svadbenu ceremoniju kraljice Viktorije i princa Alberta, 1849.godine. Venčana torta je prvobitno bila poznata kao kolač za neveste, zbog čega je bela boja postala uobičajena jer je i torta odražavala mladinu čednost i nevinost.

Običaj da svadbena torta bude bela ubrzo se proširio među svim klasama, jer šećer više nije bio tako skup kao ranije. Ostalo je istorija…

Izvor dela teksta: www.premiumsrbija.rs

 

admin
menadzer.trubaca@gmail.com